Gebedstijden

3 Minuten Gepost op:


Gebedstijden

Vrijwel iedereen weet dat moslims vijf keer per dag bidden, maar daar houdt de kennis in de meeste gevallen wel op. Waarom bidden moslims eigenlijk en op welke tijden wordt er gebeden?  

Het belang van bidden

De eerste plicht die Mohammed aan zijn volgelingen oplegde was het gebed. Het gebed neemt binnen de Islam dus een belangrijke plaats in. Tijdens het gebed staat iedereen tegenover God. Er wordt geen onderscheid gemaakt in stand of rang, afkomst of kleur. Moslims bidden altijd met het gezicht richting Mekka. Dit doen moslims omdat Mekka de geboorteplaats is van Mohammed.  

De gebedstijden

Moslims bidden op vastgestelde tijden, 5 keer per dag. Het is vaak het eerste en het laatste dat een moslim op een dag doet. De gebedstijden zijn afhankelijk van de stand van de zon en zijn dus niet overal ter wereld hetzelfde.  

Het ochtendgebed is het eerste gebed. Dit gebed wordt ook wel al-Fajr genoemd. Het vindt plaats vanaf de ochtendschemering tot de zonsopgang. Ongeveer vijftien minuten nadat de zon het hoogste punt heeft bereikt, vindt het middaggebed, ofwel al-Zoehr plaats. Het derde gebed is al-'asr, ofwel het namiddaggebed. Dit gebed vindt plaats aan het einde van de namiddag tot 30 minuten voor de zon onder gaat. Al-maghrib is het gebed van zonsondergang en het vierde gebed. Dit gebed vindt plaats direct na de zonsondergang. Het laatste gebed vindt plaats anderhalf tot twee uur nadat de zon ondergaat. Voor dit vijfde en laatste gebed is tijd tot de eerste ochtendschemering van de volgende dag. Het vijfde gebed wordt ook wel al-'Isha genoemd. Gebedsruimten zoals de Sunnah Center Winkel zijn dan ook altijd open op de momenten dat er gebeden kan worden. 

Het is op enkele momenten van de dag verboden om te bidden. Dat geld voor de tijd waarop de zon op het hoogtepunt staat, de tijd waarop de zon opkomt en het moment dat de zon ondergaat.  

Reiniging

Binnen het gebed en binnen de Islam in zijn geheel, speelt reiniging een belangrijke rol. Er mag alleen worden gebeden wanneer men rein is. Deze reinheid kan worden bereikt door een simpele rituele wassing, ook wel 'woedoe' genoemd. De woedoe bestaat uit vier onderdelen. Het wassen van het gezicht, van oor tot oor en van onder de kin tot aan de haargrens. Het wassen van de onderarmen inclusief de ellebogen en het wassen van de voeten inclusief de enkels. Daarnaast moet minimaal 25% van het hoofd natgemaakt worden. Ook de plaats waar wordt gebeden moet schoon zijn en men moet bedekkende kleding dragen. Mannen moeten minimaal vanaf het middel tot de knieën bedekt zijn. Vrouwen moeten op handen, voeten en het gezicht na, helemaal bedekt zijn.Tags:
446 Woorden

Over ons

Blog over religieuze waren Religieuze waren kunnen voor vele mensen van groot belang zijn. Zo vinden velen het heel erg belangrijk dat men hun religieuze overtuiging een plekje kan geven door middel van een voorwerp. Dit kan zijn een rozenkrans zijn voor Katholieken, maar ook een gebedskleedje voor moslims. Ook voor religieuze instellingen zijn religieuze waren belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de kleding die een dominee of imam tijdens de dienst draagt of de voorwerpen die hij/zij gebruikt. Maar je hoeft niet perse religieus te zijn om religieuze voorwerpen mooi te vinden. Denk aan kunstliefhebbers die kunnen genieten van een prachtig schilderij met een religieus onderwerp of een religieus beeld. Wil je meer weten over deze bijzondere goederen? Hou dan mijn blog in de gaten.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Gebedstijden
23 maart 2018